DC BASICS AND NETWORKS
1.Charge on an electron is ?
(a) 1.602 * 10 -19 C. (b) 1.602 * 10 -19 μC.
(c) 9.107 * 10 -31 C. (d) 9.107 * 10 -25 C.
ANS: (a)
2) An electron having mass ‘m’ kg and charge ‘e’ columb travels from rest through a potential difference of ‘V’ volts. It has a kinetic energy of ?
(a) mV joules
( b) m eV joules
(c) eV joules
(d) m/e joules
ANS: (c)
AC BASICS AND NETWORKS
3) A current is said to be direct current when its ?
(a) magnitude remains constant with time
(b) magnitude changes with time
(c) direction changes with time
(d) magnitude and direction changes with time
ANS: (a)
4) A current is said to be alternating when it changes in ?
a) magnitude only
( b) direction only
(c) both magnitude and direction
(d) none
ANS: (c)
DC MACHINES
5) The generator develops an electric pressure by ?
(a) conversion of heat
(b) conversion of light
(c) electro-magnetic induction
(d) conversion of chemical energy
ANS: (c)
6) The dc generator works on the principle of ? (asked in A.M.I.E summer 1994)
(a) Fleming’s left hand rule
(b) Fleming’s right hand rule
(c) Lenz’s law
(d) none of the above
ANS: (b)
AC MACHINES
7) The basic function of a transformer is to change ? (asked in A.M.I.E summer 1994)
(a) level of the voltage
(b) the power level
(c) the power factor
( d) the frequency
ANS: (a)
8) Transformer is used ?
(a) to step-up the voltage
(b) to step-down the voltage
(c) on d.c
( d) to step-up or step-down the voltage
ANS: (d)
ELECTRONICS
9) An electron device means the device in which the conduction of electrons takes place through ?
(a) a gas
(b) vaccum
(c) a semi-conductor
(d) a gas, semi-conductor or vaccum
ANS: (d)
10) Which of the following is used as a passive component in an electronic circuit ?
(a) vaccum diode
(b) Zener diode
(c) inductor
(d) SCR
ANS: C
POWER GENERATION
11) Which is a conventional source of energy ?
(a) solar
(b) radio-active substances
(c) geothermal
(d) wind
ANS: (b)
12) The disadvantages of renewable source of energy is/are ?
(a) intermittency
(b) lack of dependability
(c) availability in low energy densities
(d) all the abaove
ANS: (d)
POWER SYSTEMS
13) Transmission lines connect ?
(a) generating station to a switching station / step down transformer station.
(b) step down transformer station to service transformer banks
(c) distribution transformer to consumer premises
(d) service points to consumer premises
ANS: (a)
14) A 3-phase 4-wire system is commonly used for ?
(a) primary distribution
(b) secondary distribution
(c) primary transmission
(d) secondary transmission
ANS: (b)
UTILIZATION OF ELECTRICAL ENERGY AND TRACTION
15 ) The basic elements of an electric drive are :
(a) electric motor and the transmission system
(b) electric motor ,the transmission and control system
(c) the transmission and control system
(d) electric motor and conversion equipment
ANS: (b)
16) The main draw back of electric drive is that:
(a) it is cumbersome drive
(b) it is costlier in intial as well as in maintenance cost
(c) electric power supply failure makes the drive standstill
(d) all of the above.
ANS: (c)
ELECTRICAL MEASUREMENTS
17) The absolute measurement of resistance involves the measurement of ?
(a) length and time
(b) length and mass
(c) velocity
(d) either a or c
ANS : (d)
18 ) For absolute measurement of current the method commonly used is ?
(a) electro-dynamometer method
(b) tangent galvanometer method
(c) Rayleigh current balance method
(d) Lorenz method
ANS: (c)
CONTROL SYSTEMS
19) Any physical system which does not automatically correct for variation in its output, is called ?
(a) open loop system
(b) closed loop system
(c) unstable system
(d) none of the above
ANS:(a)
20) open loop control system is one in which the control action ?
(a) depends on the input signal
(b) is independent of the desired output
(c) depends on system variables
(d) depends on system size
ANS:(b)